De zwerfster-look

 

Schermafbeelding 2016-02-12 om 05.26.16.png

Beste Gerard Lefeber,

Twee dagen geleden las ik deze  ingezonden ergernis van een Telegraaf lezer, en het laat me niet los. Ik ben namelijk een fervent fan van de ‘just-out-of-bed’ –look. Natuurlijk houd ik rekening met de gelegenheid, als ik ooit door koningin Maxima word uitgenodigd zal ik me gezellige prinsessen jurkje aandoen. En naar kantoor wordt het ook niet gewaardeerd als ik in, voor het lekenoog, als een zwerfster bij het kopieerapparaat sta.

Want, let wel, mijn outfit is zeer zorgvuldig bij elkaar gezocht. Het is zeker geen allegaartje van bijeengeraapte kledingstukken die toevallig op mijn oude (lees: vintage-look) houten vloer liggen. Nee, zeker niet. Al mijn baggy jeans, sweat pants, oversized vestjes en bijpassende niets verhullende shirts hangen keurig in mijn kledingkast. En worden met militaire precisie ’s morgens uitgezocht en daarna uiterst zorgvuldig in de spiegel bekeken. En ja, sommige van deze kledingstukken hebben gaten, scheuren en andere onvolmaaktheden. Dat hoort zo. Het is een stijl. En die kan je mooi vinden en die kan je verafschuwen. Maar dat is, en, blijft een kwestie van smaak.

Er is een verschil tussen onverzorgd en de zwerferslook aka de ‘just-out-of-bed’ –look. Onverzorgde mensen zijn niet mode onderhevig, die heb je altijd al gehad en zal je altijd blijven houden. We hebben allemaal wel eens naast iemand gezeten die geen dak- of thuisloze was maar wel er vies uitzag en stonk. Dat is een hele andere categorie dan de trenssetting urbans.

Het verschil is duidelijk zichtbaar en mocht je dan toch twijfelen dan is even je neus ophalen voldoende.

Het is niet alleen een look, het is een levensstijl, zoals de verkoper van mijn eerste paar Uggs mij serieus mededeelde. Toen lachte ik erom, maar nu weet ik wel beter. Want het is inderdaad een manier van leven, een andere mentaliteit en alternatieve zienswijze. Het accent van succes en status verschuift van geld naar immateriële waarde. De relaxtheid druipt ervan af en dat is ook te zien in de manier van kleden.

De wereld verandert en zo ook het straatbeeld en het modebeeld. Winkelketens verdwijnen en maken plaats voor online shops. Je kan je niet vast blijven houden aan het oude want dat is er straks niet meer. De leisure kledingindustrie maakt enorme winsten, omdat het aanspreekt.

Of om Kanye te quoten: “Sweatshirts are f–king important”

“I want the clothes to almost go away, to almost be invisible, to be one with the personality,” Kanye elaborates. “You know when you see people’s dogs look like them? I want people’s clothes to look like them.”

‘Work hard, play hard’ is gone. Just breath and be happy. En leven en laten leven.

Dus beste Gerard Lefeber, jij mag altijd in driedelig pak rondlopen, maar verwacht niet van mij het aanzien wat je daar ooit mee had.

#watuzegt #stijlergernis #telegraaf #justoutofbed

 

http://www.telegraaf.nl/watuzegt/25173646/__Stijlergernis___Nederlanders_kleden_zich_als_daklozen___.html

 

Advertenties